Weergoden zijn Venniper Koninginnerit gunstig gezind

29 april 2023

Door Ria Meuleman

NIEUW-VENNEP De 22ste editie van de Venniper Koninginnerit, zondag 23 april, was weer zeer geslaagd. De 106 klassieke auto’s, verdeeld in een Sport- en Tourklasse, bleven in eigen regio, in een decor van uitbundige lentekleuren. Dankzij de gunstig gezinde weergoden ook grotendeels in de zon.

De door Fred Hak uitgezette rit, had als grootste verrassing, dat deze op enkele uitstapjes na in Bennebroek, Heemstede en Aalsmeer, helemaal binnen de gemeentegrenzen van Haarlemmermeer werd gereden. Na koffie met gebak in de Rustende Jager voorzag speaker Harald Bresser de toeschouwers bij de start van wetenswaardigheden over de auto’s.

FEESTJE

Het opwarmertje van de rit was een traject middels een routebeschrijving met eenvoudige opdrachten door het zuiden van de polder o.a. via Buitenkaag, de Lisserdijk en het Turfspoor. Holland op z’n best: bollenvelden, watersport en dartelende lammetjes. Na krap 30 km was er in Heemstede een koffiestop bij sponsor Van Poelgeest BMW en Mini, die ook de persauto voor deze krant beschikbaar stelde. Een gloednieuwe Mini Cooper S Cabrio met een Twin Power Turbo motor. “Een feestje om in te rijden.” 

riameuleman2.jpeg

BOL/PIJL

Via bol/pijl trajecten werd de prachtige omgeving van het Natuur- en Recreatiegebied Spaarnwoude en Houtrakpolder doorkruist. In Hotel Corendon bij Badhoevedorp genoten de deelnemers van een prima lunch. De oldtimers, die een mooi contrast vormden met de enorme Boeing 747/400 op het terrein, trokken veel aandacht van de buitenlandse hotelgasten. Sommige rijders controleerden even het oliepeil of keken speurend onder de motorkap. Echte zorgen waren er niet. Zeker met de wetenschap dat er bij pech hulp zou komen van Sander van der Voort, oldtimerspecialist van The Classic Way. Marcel Stroetenga, vestigingsdirecteur Van Poelgeest Heemstede, was ook paraat met de pechhulpauto om gestrande equipes naar een veilige locatie te brengen. Gelukkig waren er amper pechgevallen. 

riameuleman3.jpeg

TECHNIEK 

Elke oldtimer kent een verhaal, zoals de indrukwekkende Bentley Open Tourer (1934) van Ton Sieling, met lederen banden om de motorkap en allerlei specifieke details. Hij kocht hem 25 jaar geleden, geheel gerestaureerd. “Het onderhoud doe ik zelf. Het is bijzonder zoveel techniek als er al in zat in die tijd.”  

De trots van Venneper Daan Meijer is een Backdraft Cobra Shelby uit 1965. “Vijf jaar geleden kocht ik ‘m van iemand die er geen kenteken voor kreeg, maar via Duitsland is het mij toch gelukt.” Enkele equipes deden al bijna zo lang mee als de VKR bestaat. Een van de nieuwkomers was Sander Koolhaas, ook uit Nieuw-Vennep. Erg blij met zijn witte slee, een 6-cylinder Dodge Dart uit 1962. “Ik heb ‘m pas twee maanden. Gekocht via Marktplaats van een autobedrijf die de auto verhuurde. Dit type is maar 1 jaar in productie geweest. Met 5,13 meter was hij te kort voor Amerika, de meeste waren meer dan zes meter.  Ik heb er veel aan bijgewerkt, slangen vernieuwd en de radiator.” 

STROMEN 

Na de lunchpauze moest een gebied bij Schiphol en in Aalsmeer gereden worden via de kortste route tussen pijlen en nummers. Even wat lastiger, inclusief een behendigheidsproef. Elke equipe kreeg een blikje met toepasselijke auto-winegums van De Meerse Accountants. De sportklasse stond voor grote uitdagingen: “Best zwaar, viel niet mee.” 

Door de polder, met op de Leimuiderdijk een lekker vishapje van Marc de Visspecialist, werd via Abbenes en bedrijvenpark Zuid de finish bereikt, waar een heerlijke plak rookworst wachtte van De Scharrelaer, en Dirk Molenaar de deelnemers onthaalde en ze interviewde voor het toegestroomde publiek. Stromen deed het daarna ook uit de lucht. De prijsuitreiking gebeurde binnen. 

riameulemanhoofdfoto.png

De verschijningsprijs was voor de equipe Sander Koolhaas/Samuel van Rossum. De outfit, met de zwierige jurken van de dames, was leuk aan de Dodge Dart en het tijdsbeeld aangepast. De Tourklasse werd gewonnen door Koos van Vliet/Jan Pieter Terlouw met een VW T2 (1968). Eerste in de Sportklasse werden Bea Hubers/Sjaak Cornelissen met een Triumph Spitfire (1972). Groot applaus was er voor de organisatie en de vrijwilligers van de perfect georganiseerde rit.

Bron: https://www.hcnieuws.nl/lokaal/evenementen/924636/weergoden-zijn-venniper-koninginnerit-gunstig-gezind