Venniper Koninginnerit opnieuw schitterend evenement

10 mei 2022

Door Ria Meuleman (tekst+foto's) - Eerder verschenen op HCnieuws.nl, Hoofddorpse Courant en Witte Weekblad

NIEUW-VENNEP Blijdschap en enthousiasme overheerste zondag 24 april tijdens de 21 editie van de Venniper Koninginnerit, want na een coronapauze van twee jaar kon er weer gereden worden en, minstens zo belangrijk, heerlijk bijgepraat met vele bekenden uit de wereld van de klassieke auto’s.

Voor de rit werden alle equipes in de Sport- en Tourklasse welkom geheten bij de Rustende Jager en konden zij, tijdens koffie met gebak, zich met de uitgereikte routeboeken voorbereiden op de rit, die deze keer zo’n 200 km lang was. Er was een record aantal inschrijvingen, 140, maar er waren wat afvallers. Een van de nieuwe hoofdsponsors was Poelgeest BMW en MINI uit Heemstede, die voor de organisatie en de verslaggeefster van deze krant prachtige gloednieuwe BMW’s, een cabrio en een coupé, ter beschikking stelde.

bmw.jpg

INVALLER Onder grote belangstelling ging de oudste oldtimer, een Ford A Roadster uit 1928, om exact 9.00 uur van start bij de Rustende Jager, waarna nog 130 auto’s van velerlei merk en type volgden. Met maar liefst 23 auto’s van 1960 of ouder, waaronder vier van voor WOII, overheerste ouderwets gepruttel, wolken uitlaatgas en de kenmerkende geur van olie en brandstof. Speaker en autojournalist Ronald Tameling vertelde over elke wagen een aantal bijzonderheden. Uniek was vooraf een oproep van de Bredase eigenaar van een DelaHaye Cabriolet uit 1950. Zijn echtgenote en navigator was ziek geworden en hij vroeg of een van de toeschouwers haar plaats in wilde nemen. Spontaan meldde zich iemand.

WOLKENBLAUW De fraaie rit die was uitgezet voerde aan de hand van diverse navigatievormen door het Groene Hart richting Woerdense Verlaat waar een barista heerlijke koffie verzorgde. Onder een strakblauwe hemel met de stralende zon was de rit door het frisse, kleurrijke lente landschap een feestje. Om ook precies zo te rijden als de ingetekende lijnen op de routekaartjes en de beschrijvingen aangaven, was niet voor iedereen even makkelijk. Er werd nog wel eens een puntje gemist. Na Haarzuilen, De Bilt en de bossen bij Soesterberg wachtte in Nijkerk een heerlijke lunch. Daar kwamen ook de verhalen los, zoals over een Renault Juvaquatre/Fourgonnette uit 1958. Met een rollo voor de radiateur, van binnenuit te bedienen met een knopje waar een koordje aan vast zit. En een Fiat 1500 uit 1956, nog in de originele kleur, wolkenblauw. Er zijn er nog maar drie van in Nederland.

SLEUTELEN Via Soest, de Maarsseveense Plassen en langs de Vecht, stond er bij Breukelen een ijskarretje klaar voor lekker bakje ijs met oranje korrels en werd door het Groene Hart Nieuw-Vennep weer bereikt. Speaker Dirk Molenaar onthaalde de oldtimers, onder grote belangstelling. De prijsuitreiking liet lang op zich wachten door zeven pechgevallen, waarvan er vijf dankzij oldtimerspecialist The Classic Way na veel gesleutel, en de technische dienst van directeur Marcel Stroetenga van Poelgeest hun weg konden vervolgen.

e544b109-ec87-4fe2-8f94-c6489cc6156b-thumb728.jpg

PRIJZEN Aandacht trok ook een enorme Chrysler Town and Country uit 1966. Een achtpersoons wagen, die in 2000 werd gekocht om plaats te bieden aan het gezin met zes kinderen. Hij diende voor vakanties in heel Europa. De equipe was helemaal in stijl uit de jaren 60 gekleed en won uiteindelijk de Verschijningsprijs. Opmerkelijk is, dat de eigenaar van de DelaHaye met zijn invalnavigator de eerste prijs won in de Toerklasse. Echt Venneps succes was er ook want Rob van de Beek sleepte met zijn Daf 55 Marathon Coupé uit 1970 en zijn navigator Joost van de Klashorst de eerste prijs en de wisselbeker in de wacht in de Sportklasse. Veel terechte dank was er voor de sponsors en de perfecte organisatie van de Venniper Koninginnerit. De volgende editie staat gepland voor zondag 23 april 2023.

Bron: https://www.hcnieuws.nl/lokaal/evenementen/814298/venniper-koninginnerit-opnieuw-schitterend-evenement