20e Venniper Koninginnerit: droog, mooi en uitdagend

29 april 2019

Afgelopen zondag vond de 20e Venniper Koninginnerit plaats. Aan deze jubileumrit deden 120 klassieke auto’s mee van 1979 of eerder. In de middag arriveerden de deelnemers bij de finish in Nieuw-Vennep waar veel publiek stond te wachten.

De startboog stond dit jaar op het landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd. Bij het arriveren van de eerste klassiekers maakten de grijze wolken ruimte voor de zon. Half tien vertrok als eerste de A-Ford uit 1928, niet veel later gevolgd door de oudste auto van het geheel, de Citroën C6 uit 1927, ook wel bekend als de bezemwagen van hoofdsponsor De Meerse.

In het ochtendtraject werden deelnemers door dezelfde hoofdsponsor verrast met lekkere koffie, ter plekke gezet door een enthousiaste barista in een mooie Piaggio. Enkele kilometers verderop arriveerden deelnemers bij de veerpont naar zilverstad Schoonhoven, alwaar de equipes een goede lunch nuttigden.

Na Schoonhoven reden de deelnemers richting Reeuwijk en Ter Aar. In dat laatste plaatsje stond een ijscokar klaar, gesponsord door Meijer Tegels & Sanitair. Onder het genot van een heerlijk ijsje praatten deelnemers na, werden ervaringen uitgewisseld en was het bestuur ondertussen druk op zoek naar kanshebbers voor de ‘verschijningsprijs’ – de prijs voor de beste outfit, matchend bij de auto.

Rond 15.00 uur arriveerden de eerste klassiekers bij de finish in Nieuw-Vennep. Bij De Rustende Jager stonden inmiddels al flink wat toeschouwers om de prachtige klassiekers te bewonderen. Speaker Dirk Molenaar informeerde naar de valkuilen die de deelnemers onderweg tegen kwamen, maar praatte het publiek tegelijkertijd bij over de meest interessante weetjes van de diverse oldtimers. Op het parkeerterrein liep jong en oud rond de geparkeerde voitures om van de olie- en benzinedampen te genieten en de prachtige auto’s goed te bekijken. Omdat de inwoners de start in de ochtend moesten missen, pakte de organisatie uit met de gezellige live-band The Twips. Ondertussen werd er door navigators nog druk gepuzzeld op het bedrijventerrein Nieuw-Vennep Zuid, waar de sportklasse nog even flink aan de bak moest.

In de tourklasse wonnen de dames Kwast/De Vilder in de Mercedes 450 SL uit 1977. In de sportklasse ging de derde prijs naar equipe Van de Beek/Verberne in een Daf 55 Marathon Coupé uit 1970. De tweede prijs werd gewonnen door equipe Donders/Zuiderwijk. De wisselbokaal ging mee naar huis met equipe Melieste/Slappendel in de NSU RO80 uit 1968. Uiteraard waren er nog meer prijzen te verdelen. De pechprijs ging naar Verzijden/Hoogweg Peugeot 504 uit 1969. Ondanks remproblemen wisten zij, met hulp van de technische dienst in de vorm van Sander van The Classic Way, toch de finish te halen. Zij verdienden daarom het schaalmodel van een prachtige vrachtwagencombinatie van hoofdsponsor CTS GROUP. De verschijningsprijs ging naar equipe Blokker die met een VW Samba bus compleet in hippie-stijl mee deed. Deze prijs werd uitgereikt door Marc Groenewoud van A-Point Hoofddorp.

De deelnemers waren zeer te spreken over de goede organisatie, de prachtige route uitgezet door Fred Hak en de super sfeer. Uiteraard mede te danken aan het mooie weer deze zondag. Volgend jaar vindt de rit plaats op zondag 3 mei 2020. Meer informatie komt binnenkort op de website www.vkrit.nl.

UPDATE (9-10-2019): De 21e Venniper Koninginnerit vindt plaats op zondag 19 april 2020.